Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar

Youtube

neptun

ILIAS

Gyengénlátó Változat

TUDOMÁNYOS DIÁKKÖR A NEUMANN JÁNOS EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KARÁN

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Bemutatkozás

PAE GK TDKAz intézményi tehetségfejlesztés részeként a Tudományos Diákköri tevékenység a hallgató-tanár műhelymunka megteremtésével biztosítja a feltételeket ahhoz, hogy hallgatóink tudományos-kutatói tevékenységet folytassanak.

Célunk, hogy hallgatóinkban megerősítsük a legalapvetőbb kutatási tulajdonságokat: a kitartó munka iránti igényt, a tudomány és a szellemi értékek iránti tiszteletet és alázatot, mások szakmai tevékenységének megismerését és elfogadását. Hallgatóink a Tudományos Diákköri Konferenciák keretén belül bemutatják kutatómunkájuk eredményét, így megtanulnak saját szellemi tevékenységük mellett érvelni, valamint megismerkednek társaik tudományos eredményeivel is. Amellett, hogy a résztvevő hallgatók egy lelkes és összetartó csapat részévé válnak, az itt megszerzett ismereteiket kiválóan tudják hasznosítani tanulmányaik, majd később munkájuk során.

 

Mi is az a TDK?

Hallgatói szemmel

Sokan, mikor meghallják, hogy hallgatótársuk TDK dolgozat írásába fog rémülten kérdezik: „Te megbolondultál?". De miért is félünk - mi hallgatók - ennyire ettől? Ennek nem tehernek kellene lennie, hanem pozitív lehetőség kihasználásának, amit magadnak választasz!
Hiszen érdekünket szolgálja, fejlődést biztosít. 

Nézzük csak milyen lehetőségek állnak egy-egy TDK dolgozatot író hallgató előtt:

 • A dolgozat megírása során különböző kutatási módszerek alkalmazására teszel szert, hogyan is kell
  • a könyvtárban szakirodalmat, folyóiratot keresni,
  • irodalomjegyzéket összeállítani,
  • az internetes forrásokat alkalmazni.
 • A megírás során jó kapcsolatot alakíthatsz ki témavezetőddel, aki szakmailag rengeteg tanáccsal, jó szóval lát el. A közös munka során pozitív benyomást tehetsz oktatóidra, akik képességeiddel, pontosságoddal, megbízhatóságoddal szembesülnek munkád során. Ne ijedj meg! Pozitívum, ha TDK-t írsz, tehát ha néhány napot csúszol a megbeszélt határidőhöz képes, nem fogják „levenni a fejed"!
 • Azáltal, hogy megírod a TDK-d, már a szakdolgozatod nagy részét elkészítetted. Ezt már csak kiegészítened, átdolgoznod kell, mikor oda kerül a sor. A TDK írás nagy haszna, hogy a dolgozatodat már a témának megfelelő szakemberek átnézték, értékelték, kiszűrték a hibáit, kiemelték a jó részeit.
 • Az elkészített dolgozat prezentációja során (és az erre való felkészülés alatt) javíthatod prezentációs képességedet, legyűrheted lámpalázadat, másoktól jó ötleteket leshetsz el.
  Tudtad, hogy a szakdolgozatodat is prezentációval kell bemutatnod a záróvizsga bizottság előtt? Erre is tökéletes próba lehet a TDK Konferencia.
 • Sikeres (szakmailag, tartalmilag, előadási módban) dolgozat esetén nemcsak az el nem hanyagolható elismeréseket söpörheted be környezetedből, oktatódtól, hanem további lehetőséged nyílik az országosan megrendezésre kerülő versenyekre.
  Ezen felül anyagi jutalmazásban - pénz, ajándéktárgy, ajándékutalvány - is részesülhetsz.
 • Ha olyan témát dolgozol fel, ami konkrét vállalkozáshoz kapcsolódik, akkor két legyet ütsz egy csapásra. Így a vállalkozás megismeri kutatási területedet, munkádat és akár ezt követően szívesen alkalmaznak a 15 hetes gyakorlat idejére, később munkatársként.
  Ez manapság nem kis dolog! Tehát gondold át, ha ennyit jelent egy TDK, megéri-e a befektetett idő és erőfeszítés?
 • Az itt megszerzett tudás, és a konferenciákon való részvétel hozzásegíthet a későbbiekben való elhelyezkedéshez, szakmai kapcsolatok kiépítéséhez.
 • Ha továbbtanulást tervezel - akár mesterképzésen akár doktori képzésen - akkor az országos eredményedet a felvételi eljáráson többletpontokat kapsz a felvételi eljárásban.

Ezeket mérlegelve... jössz te is TDK-t írni?

Partnereink