Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar

Youtube

neptun

ILIAS

Gyengénlátó Változat

NÉGY SZAKON INDULHAT DUÁLIS KÉPZÉS A SZOLNOKI FŐISKOLÁN

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

NÉGY SZAKON INDULHAT DUÁLIS KÉPZÉS A SZOLNOKI FŐISKOLÁNA modell hozzájárul a munkaerőpiaci igényekhez igazodó diploma biztosításához.

Négy szakon indulhat duális képzés ez év szeptemberétől a Szolnoki Főiskolán. A témában szakmai konferenciát tartottak ma Szolnokon, melyen Háry András miniszteri biztos is részt vett. Látogatásának célja: a megye felsőoktatásának bekacsolása a duális képzésbe. 
– A pénzügy-számvitel, a turizmus-vendéglátás, a mezőgazdasági élelmiszeripari gépészmérnök és a műszaki menedzser szakokon indulhat duális képzés – mondta dr. Túróczi Imre, a főiskola rektora. – A megbeszélésen egyeztetést folytattunk Szolnok város vezetésével arról, hogyan tudunk együttműködni és miként tudjuk bevonni a térség vállalkozásait a duális képzés rendszerébe. Fontos ugyanis, hogy az adórendszerben léteznek olyan kedvezmények, melyek arra szolgálnak, hogy érdekeltté tegyék a vállalkozások számára a munkaerő ilyen úton történő kinevelését - hangsúlyozta.

A "hagyományos" képzési forma mellett a duális képzési formában induló szakok is megtalálhatóak a felvételi tájékoztatóban – tájékoztatta közleményben a Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság lapunkat. A szakokon kívül azokról a gazdasági partnerekről is tájékoztatást ad a kiadvány, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek az intézményekkel.
A Duális Képzési Tanács 21 felsőoktatási intézmény 79 alapképzési szakra benyújtott kérelmét fogadta el, így a felvételizők ezekre a szakokra februártól már duális képzési formában is jelentkezhetnek.

Ezzel együtt a kormányzat elindította azt a pályázatot, amely a duális képzések fejlesztésére elkülönített európai uniós forrásokat biztosítja az intézmények számára. A számadatok azt mutatják, hogy a duális képzések kimagasló népszerűségnek örvendenek az intézmények és a vállalatok körében egyaránt.
A duális képzési rendszer elterjesztése által az elkövetkező időszakban olyan hallgatók kerülnek ki nagy számban a felsőoktatásból, akik azonnal, több éves továbbképzés, és további anyagi ráfordítás nélkül képesek belépni a munka világába. A képzési modell tehát hozzájárul a „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című új felsőoktatási koncepció arra irányuló célkitűzéseinek eléréséhez, mint a lemorzsolódók arányának csökkentése, a gyakorlatorientált képzések ösztönzése, illetve a valós munkaerőpiaci igényekhez igazodó diploma biztosítása.


cikk forrása: http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/negy-szakon-indulhat-dualis-kepzes-a-szolnoki-foiskolan-600287

2015. 03. 19.

Partnereink