Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar

Youtube

neptun

ILIAS

Gyengénlátó Változat

Karnyújtásnyira a tudománytól

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Kutatók Éjszakája - Szolnoki CampusTöbb százan keresték fel múlt pénteken a Kutatók Éjszakájának programjait a Pallasz Athéné Egyetem szolnoki Gazdálkodási Karán.

A látogatók számtalan program közül választhattak, s bár az egyik közönségkedvenc, egy kis tacskó másfél óra múlva elaludt, mindenki más végig bírta az estébe nyúló eseményeket. Vajon csakugyan vonzó a tudomány népszerű oldala az átlagembernek?

– Igen, kétség kívül megvan iránta az érdeklődés – fogalmaz dr. Szabó Attila főiskolai docens, a Kutatók Éjszakája elnevezésű program szervezője. – A mostani, jól sikerült programjaink is ezt mutatják. Ezúttal is sok gyermekes család keresett fel bennünket, közülük nem egy visszatérő vendégként. Érdekes volt látni, hogy többen kimondottan azért jöttek, hogy az előadásokat is meghallgassák. Fő témánk, a turizmus, a turisztika érdekesnek bizonyult a vendégek számára.

Dr. Szabó Attila szerint a helikopterbázis szimulátora megint nagy közönség kedvenc volt, ahogyan az Életjel mentőcsoport felszerelései is, de még inkább az a kutyusuk, amely a látogatók másfél órás „ostroma” után végül álomba szenderült. Mindenki más viszont jóval tovább bírta, ők, a szervezők például csak tíz óra körül kezdtek összepakolni. Összesen 254 aláírásuk volt a jelenlévőktől, azaz ennyi felnőtt és már írni tudó diák vett részt az eseményen. Rajtuk kívül még jó néhány kisebb korú vendégük is akadt, így mintegy 300 körülire tehető a látogatók száma az idei rendezvényen, ami nagyjából megegyezik a korábbi évek adataival, teszi hozzá a docens. Aki azt is elárulja, hogy már megvannak a terveik a jövő évre is. Hiszen akkor is szeretnének ilyen programot szervezni, mert látható, hogy az kezd már „bejáratódni” a lakosság körében, amelynek egy bizonyos részét rendre megmozgatja.

Hogy ugyanaz a közönség vagy mások mennek hozzájuk, nem lehet tudni, de sokan keresik fel például a Jubileum téri toronyház legfelső szintjén működő Kopernikusz Kör rendezvényeit is. Ujlaki Csaba, a kör vezetője elmondja, van egy állandó csapat, akikkel együtt dolgoznak, a társaság pedig kis mértékben bővül, cserélődnek benne a tagok. A fiatalabbak kiválasztanak maguknak egy-egy izgalmas tudományterületet, s így kapcsolódnak be a munkájukba. Az idősebb korosztály tagjai ugyanakkor nehezebben ragadnak meg közöttük, de azért ez is előfordul. Ugyanez igaz például az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban működtetett klubokra is, teszi hozzá Ujlaki Csaba. Hiszen azokat is főleg diákok meg az idősebb korosztály tagjai keresik fel. Az aktív dolgozókat viszont egy-egy érdekes témával, előadással igyekeznek megfogni. Ezeken a programokon a látványosabb, érdekesebb dolgokra helyezik a hangsúlyt, ahol a tudomány a legizgalmasabb arcát mutathatja meg.

Az olyan fókuszpontok, mint a Kutatók Éjszakája mindig növelik az érdeklődést, mutat rá Ujlaki Csaba, hozzátéve, hogy idén például ennek programsora kétnapos volt a Jubileum téri helyszínen, alkalmanként mintegy hatvan-hatvan érdeklődőt vonzva.

A csillagok és a fényességük

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban működő Csillagked(d)velők Klubja a megyeszékhely egyik tudományos műhelye. Az égbolt titkait fürkészni kívánókat várják ide, meséli Ujlaki Csaba, a klub vezetője. Az elmúlt foglalkozásokon például elkezdték áttekinteni a csillagászat történetét az őskortól napjainkig. A második alkalommal Ptolemaioszig jutottak, aki összegezte a csillagászat addigi eredményeit. Említést tettek az ókor másik nagy tudósáról, a csillagkatalógus-­összeállító, és fényességosztályozást megalkotó Hipparchoszról is. Az ő érdeme többek között a precesszió (a Föld-tengely 26 000 éves körbefordulása) jelenségének felismerése, a csillagok katalógusának összeállítása, és a csillagok 1-6 fényrendbe sorolása. Legutóbb éppen ez, a csillagok fényessége, fényesség osztályozása és más egyéb érdekességek szerepeltek a programban.

 forrás: szoljon.hu - 2016. október 5. 14:10 Molnár G. Attila
fotó: Bugány János 


Partnereink