Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar

Youtube

neptun

ILIAS

Gyengénlátó Változat

Dr. Kacsirek László főiskolai tanár előadása a Bethlen istván Szakkollégiumban

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Dr. Kacsirek László főiskolai tanár: Trump vámemelései – lesz-e globális kereskedelmi háború c. előadása a Bethlen István Szakkollégiumban

 

A Bethlen István Szakkollégium (BISZ) 2018. tavaszi előadás sorozatában hallgathattak meg a szakkollégiumi tag hallgatók, oktatók és érdeklődők egy rendkívül színvonalas előadást DR. KACSIREK LÁSZLÓ, főiskolai tanártól április 25-én Szolnokon, a gazdálkodási kar tanácstermében. Különösen érdekfeszítő volt az előadáson részt venni, amely Trump vámemelései – lesz-e globális kereskedelmi háború kérdésről szólt.

A probléma felvetést (nagy kereskedelmi deficit, dezindusztrializáció, egyes iparágakban jelentősen csökkent a foglalkoztatottság, szavazóknak tett ígéretek, Kína hatalmi előretörése) követően megismerhettük a kampányígéreteket. Az előadó Trade Policy Agenda 2018. 5 prioritását (például nemzetbiztonság biztosítása, amerikai gazdaság erősítése, jobb kereskedelmi megállapodások elérése, amerikai kereskedelmi törvények agresszív érvényesítése), taglalta. Kitért a prioritások céljára, jogalapjára, hatására és intézkedéseire. Például az acél- és alumínium esetében cél az acél- és alumíniumipari munkahelyek megvédése, jogalapot a 232-es cikkely a nemzetbiztonság veszélyeztetése jelenti, acélt 25%-os, alumíniumot 10%-os pótvámmal sújtotta az alkalmazott vámok felett. WTO szabotázs, NAFTA újratárgyalások, TPP – csendes-óceáni partnerség és CP TPP tagok témák után Trump vámemelésének lehetséges hatásait értékelte az Amerikai Egyesült Államokra (munkanélküliség – megszűnő munkahelyek, robotizáció), Magyarországra és a Világra.

A magával ragadó előadásmódot sokat mondó háttérképek euronews hír részletek tették szemléletessé, amelyet a rendkívül színvonalas előadói stílus hozott a hallgatósághoz még közelebb.

Kihagyhatatlan élmény volt, amelyről minden résztvevő élményben és ismeretekben gazdagabban távozott.

 

Dr. Földi Kata

BISZ oktatói mentor

Partnereink