Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar

Youtube

neptun

ILIAS

Gyengénlátó Változat

Duális képzés - kérdések és válaszok

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Duális képzés - kérdések és válaszok

MI AZ A DUÁLIS ALAPKÉPZÉS? MIBEN AD TÖBBET, MINT A HAGYOMÁNYOS ALAPKÉPZÉS?
A duális képzés az alapképzés egy fajtája, jóval több szakmai gyakorlattal. A lényege, hogy a főiskolai képzés ideje alatt egy vállalatnál helyezkedsz el, ahol évi 22 hétig dolgozva munkatapasztalatot szerzel. Itt szakmai munkát végzel, amelyért ösztöndíjat kapsz, ráadásul nem csak a gyakorlati időszakokra, hanem a képzés teljes ideje alatt.

MIÉRT ÉRDEMES DUÁLIS ALAPKÉPZÉST VÉGEZNED?

 • szakmai munkatapasztalatot szerezhetsz működő cégeknél
 • a képzés teljes időtartamára ösztöndíjat kapsz a cégtől (tehát nem csak a gyakorlati időszakra, hanem a főiskolai oktatási időszakra is)
 • ha dolgoznod kell a tandíjad finanszírozása érdekében, úgy nem kell diákmunkát vállalnod, hanem azonnal szakmai munkát végezhetsz és építheted a karrieredet
 • a képzési idő végén jó eséllyel munkaajánlatot fogsz kapni
 • a főiskola elvégzésekor már 3,5 év munkatapasztalattal a hátad mögött szakmailag nem fogsz pályakezdőnek számítani, azonnal jobb pozíciókra pályázhatsz
 

MELY CÉGEKNÉL, MELY SZAKOKON VÉGEZHETSZ DUÁLIS KÉPZÉST A SZOLF-ON?

Pénzügy és számvitel

 • BI-KA Logisztika Kft.
 • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 
 • McHale Hungária Kft.
 • Merkating Innovációs és Tanácsadó Közhasznú Nonprofit Kft.
 • Szolnoki Ipari Park és Logisztikai Szolgáltató Központ
 • Tiszaliget Turisztikai és Vendéglátó Kft.
 • GoodWill Consulting Kft.

Turizmus-vendéglátás

 • Tiszaliget Turisztikai és Vendéglátó Kft.

A partner cégekről röviden IDE KATTINTVA olvashatsz.

HOGYAN ÉPÜL FEL A DUÁLIS KÉPZÉS?
A duális képzés a tanév hosszában, felépítésében és a gyakorlatmennyiségében különbözik a hagyományos alapképzéstől. Ugyanúgy 7 féléves a képzés, de a tanév hossza 48 hét, ami több, mint másfélszerese a "hagyományos” képzési időnek. Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet fogsz tölteni, és itt töltöd a képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlati időszakot is. A cégek évente 4 hét fizetett szabadságot biztosítanak.

Arra tehát készülj fel, hogy sűrűek lesznek a főiskolai éveid, hiszen a szünetekben, vizsgaidőszakokban fogod a gyakorlati idődet a cégeknél tölteni és a szorgalmi időszak is rövidebb lesz.

A GYAKORLATI KÉPZÉSÉRT JÁR FIZETÉS?
A duális képzés nagy előnye, hogy ösztöndíjat kapsz érte. Ez havonta a minimálbér legalább 60%-ának megfelelő összeg. Ezt ráadásul a képzés teljes ideje alatt, tehát vállalatnál és a főiskolán töltött időszakokban ugyanúgy fizetik.

HOGYAN LEHET DUÁLIS KÉPZÉSEKRE JELENTKEZNI?
Maga a jelentkezés két egymással párhuzamosan zajló részből áll:

 • Az általános felvételi eljárás keretében jelentkezz az általad választott alapszak(ok)ra  a felvi.hu honlapon.
 • Nézd meg honlapunkon,  hogy az adott szak(ok)hoz milyen duális képzési lehetőségek érhetőek el. Válaszd ki a számodra szimpatikus duális képzés(eke)t és jelentkezz rá(juk) a cég honlapján (Partnereink) található információk alapján.

A duális képzésekhez a vállalatok saját felvételit tartanak, ennek részleteiről és időpontegyeztetés céljából a jelentkezést követően emailben fogunk keresni.

A vállalati felvételi eredményét még a sorrendmódosítás előtt, legkésőbb július 3-ig megtudod.

HÁNY HELYRE JELENTKEZHETEK?
Ahány szimpatikus duális képzést találsz az általad a felvi.hu-n megjelölt SZOLF-os szakhoz/szakokhoz kapcsolódóan, annyira jelentkezhetsz. Amennyiben több céghez is jelentkezel, úgy a jelentkezéskor sorrendet is meg kell adnod, hogy melyik céghez szeretnél első-, másodsorban és így tovább (attól függően hány helyre jelentkezel) bekerülni.

A JELENTKEZÉSNEK VAN KÖLTSÉGE?
A duális képzésekre jelentkezés nem jár többletköltséggel.

MENNYIBE KERÜL A DUÁLIS KÉPZÉS?
Ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos alapképzés (a tandíjainkat itt találod), sőt igazából kevesebbe, hiszen ösztöndíjat is kapsz a képzés teljes ideje alatt.

MIT FOGOK CSINÁLNI A KIVÁLASZTOTT CÉGNÉL?
Gyakornoki pozícióban leszel az adott cég munkatársa. A gyakorlati időszakokban megismered a vállalat egész működését,  a szakodhoz kapcsolódó munkaköröket. Ennek érdekében többféle munkakörben is kipróbálhatod magad a képzés ideje alatt. A pontos feladatokat a kiválasztott cégek ismertetik.

MI TÖRTÉNIK, HA SIKERTELEN A VÁLLALATI FELVÉTELI?
A vállalati felvételi eredménye nem befolyásolja a központi felvételit, a ponthatárhúzás eredményét. Ha tehát sikertelen a vállalati felvételid, ugyanúgy felvehetnek a hagyományos alapképzési szakra a pontjaid alapján - vagyis "csak" a duális formára nem nyersz felvételt.

MI TÖRTÉNIK, HA NEM SIKERÜL A KÖZPONTI FELVÉTELI?
A duális képzés az alapképzésen belül működő képzési módszer, ha tehát nem sikerül a normál felvételi eljárásban felvételt nyerned, úgy hiába választott ki egy cég a duális képzésben való részvételre, nem tudod azt elkezdeni.

MEGGONDOLHATOM MAGAM "MENET KÖZBEN"?
Igen, többször is van rá lehetőséged. Amennyiben sikeres vállalati felvételit tettél, és a központi felvételin is bekerültél az adott szakra, de még nem iratkoztál be, választhatod a hagyományos alapszakot is. Érdemes tehát megpróbálni a felvételit, a döntést meghozhatod augusztusban is.

Emellett a beiratkozás után is bármikor dönthetsz úgy, hogy "ki akarsz szállni" a duális képzésből, ilyenkor kérhetsz átsorolást a „hagyományos” szakra.

KELL BÁRMILYEN ELKÖTELEZŐDÉST VÁLLALNOM A CÉG FELÉ?
Nem, nincs a képzési időt követően előírt munkaidő, de a hallgatói szerződést olvasd el figyelmesen!

A CÉG FELMONDHATJA A SZERZŐDÉST?
Igen, amennyiben a szakmai gyakorlat eredményességét vagy a cég érdekeit veszélyeztető magatartást tapasztalnak a hallgatótól, vagy a hallgatói szerződésben foglalt szabályokat nem tartja be a hallgató. Illetve abban az esetben is, ha hallgatói jogviszony a szünetel vagy megszűnik.

HOVÁ FORDULHATOK A KÉRDÉSEIMMEL?

Keresd kollégánkat az alábbi elérhetőségeken:

 • Dr. Molnár Edina
  főiskolai docens, Felnőttképzési, Szakképzési és Továbbképzési Központ központvezető
 • molnaredina@szolf.hu
 • +36 56/510-300

/A szöveg egyes részeinek forrása: eduline.hu/

Partnereink