Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar

Youtube

neptun

ILIAS

Gyengénlátó Változat

DUÁLIS KÉPZÉS A SZOLNOKI FŐISKOLÁN 2015. SZEPTEMBERÉTŐL

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

DUÁLIS KÉPZÉS A SZOLNOKI FŐISKOLÁN 2015. SZEPTEMBERÉTŐLAz idei felvételizők a számtalan, szakot, képzési helyet, finanszírozást érintő döntésük mellett egy újabb választás elé kerültek: hagyományos, vagy duális képzésben tanuljanak-e. Mit is jelent a duális képzés a Szolnoki Főiskolán?

Már közel két éve készülünk a duális képzési módszertan bevezetésére. Számos nemzetközi és hazai jó gyakorlatot tanulmányoztunk, tapasztalatot gyűjtöttünk, melyek eredményeként sikeresen pályáztunk négy alapképzési szakunk duális tantervének engedélyezésére. Műszaki menedzser, Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, Pénzügy és számvitel, valamint Turizmus-vendéglátás szakjaink szeptembertől duális rendszerben is működnek.

Első lépésben a tanterveket kellett átalakítanunk, a hagyományos képzési tartalommal 90%-ban megegyezik az új program intézményi része, a különbség az ütemezésben és a vállalati gyakorlat mennyiségében rejlik. A tanévet szeptember első hetében kezdő hallgatók 13 hétig felsőoktatási intézményi képzésben, majd 8 hétig vállalati gyakorlaton vesznek részt, miközben a maradék féléves vizsgáikat is leteszik. Február első hetétől ismét 13 hét oktatás következik, majd 14 hét gyakorlat. A nyárból ekkor már csak egy hónapnyi szabadság marad, és szeptemberben újra kezdődik a képzési szakaszok váltakozása.

A program bevezetéséhez együttműködési megállapodásokat kötöttünk a négy szakhoz kapcsolódó vállalati partnerekkel, neves gyártással, fejlesztéssel foglalkozó cégekkel, ipari parkkal, pénzügyi tevékenységet folytató intézményekkel, de szerepet vállal a képzésben a főiskola saját tulajdonú turisztikai kft-je is.

A vállalkozások szempontjából - amellett, hogy jól tervezhető munkaerőként számíthat a duális képzésben gyakorlatozó hallgatóra - előnyt jelent, hogy a képzés végén az általa felkészített munkatárs mát teljes értékű dolgozóként foglalkoztatható, nem kell keresni szakembert. Mondhatni, „kineveli” magának az utánpótlást nemcsak a már bevált szakiskolai duális képzéssel szakmunkás szinten, hanem közvetlen termelésirányítói felsőfokú végzettségű szinten is. A hallgató a szakmai előnyökön kívül a szerződés által biztosított szerény, de folyamatos díjazással kellően motivált a munkahelyi teljesítményre, akár az adott helyen, akár máshol tervezi a végzés utáni jövőjét. A szabadideje azonban jóval kevesebb, mint a hagyományos képzésben résztvevőnek, de a szakismeretek megszerzéséért és a fizetésért „meg kell dolgozni”.

A felvételi jelentkezési lapon még az idén nem lehet bejelölni a duális képzést, de a felvételi eljárás kiegészül egy vállalati felvételivel az érettségit követően. Ezt a jelentkezőnek kell a vállalatnál kezdeményezni, vagyis a vállalati felvételire külön kell jelentkezni, közvetlenül a vállalatnál. A jelentkezés határideje, a felvételi interjúk várható időszaka mind a főiskola, mind a partner vállalatok honlapján megjelenik. A jelentkező is kiválaszthatja a legszimpatikusabb vállalatot és a vállalat is kiválaszthatja a legrátermettebb jelentkezőket. A vállalati felvételi eredményét a jelentkezési sorrend véglegesítése (július 3.) előtt megtudják a jelentkezők, és amennyiben egybeesik a jelentkező és a vállalat elképzelése, a duális képzést biztosító intézmény kerülhet az első helyre A sikeres felvételi után szeptemberben köt szerződést a hallgató és a vállalat a duális képzésre. A hallgató, a sikeres vállalati felvételi ellenére úgy is dönthet, hogy mégis hagyományos módszertannal tanul tovább, nem köt szerződést. A felvételi ponthatár elérésével mindkettőre jogot szerez.  Egy-egy vállalat azonban csak korlátozott számban vesz fel duális hallgatót, sikertelen vállalati felvételi esetén a hagyományos képzésre jelentkezés változatlanul megmarad újabb jelentkezés nélkül.

A 2015/16. tanév a duális felsőoktatás próbaéve lesz, bízunk benne, hogy mind a három szereplő, a hallgató, a vállalat és a főiskola is kamatoztatni tudja a módszertan előnyeit.

További információk a Duális Képzésről a Felvi.hu-n

2015. 02. 19.

Partnereink