Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar

Youtube

neptun

ILIAS

Gyengénlátó Változat

Az Oktatási Hivatal tartott projektnyitó rendezvényt a szolnoki Campusban

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Az Oktatási Hivatal tartott projektnyitó rendezvényt a szolnoki CampusbanHelyettes államtitkár: az óvoda a hazai nevelés legkiegyensúlyozottabb területe

Szolnok, 2016. október 20., csütörtök (MTI) - Az óvoda a hazai nevelés legkiegyensúlyozottabb területe - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Szolnokon, a Pallasz Athéné Egyetem Gazdálkodási Karán, a Kisgyermekkori nevelés támogatása elnevezésű, több mint 1,260 milliárd forintos kiemelt uniós projekt nyitókonferenciáján.

Sipos Imre köszöntőjében kifejtette: óvodai nevelésben ma több mint 320 ezer gyermek részesül az országban, 4790 feladatellátási helyen. Ezeken több mint 31 ezer óvodapedagógus dolgozik és további 25 ezer 400 ember segíti a munkát.

Szólt arról, hogy a köznevelési törvény kiemelt feladatként határozza meg a kisgyermekkori fejlesztést, különös figyelemmel a sajátos nevelési igényű, valamint a beilleszkedési, magatartási, tanulási nehézségekkel küzdő gyermekekre.

A helyettes államtitkár a magyar iskolarendszer feladatának nevezte a lemorzsolódás elleni, a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni küzdelmet, amelyhez szorosan kapcsolódik a koragyermekkori fejlesztés. Hozzátette, erre vonatkozóan az Európai Bizottság is ajánlásokat fogalmazott meg az uniós országok, köztük Magyarország számára is. Mint elmondta, egy publikált közleményben leszögezik: nagyon magas a koragyermekkori nevelésbe fektetett erőforrások megtérülése.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár az eseményen elmondta: nehéz demográfiai helyzetben van ma Magyarország, de számos lépés történt, hogy a "családi lét" megfelelő hangsúlyt kapjon a társadalomban.
Kiemelte, a cél megadni a lehetőséget a családoknak, a nőknek a választásra, hogy otthon maradnak és nevelik a gyermekeiket, vagy dolgoznak a gyermeknevelés mellett. Az ennek érdekében történt intézkedések között említette a gyed extrát és a bölcsődei rendszer kiszélesítését.

Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke előadásában szólt a háttérintézmények átalakításáról, az érintett intézmények között említette az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet (OFI) és a múlt év végén megszűnt Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-t. Előadásában felsorolta egyebek mellett az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) projektjei közül az oktatási terület fejlesztési programjait.

A kisgyermekkori nevelési program projektgazdája az Oktatási Hivatal, konzorciumi partnere a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.

Brassói Sándor, az OH köznevelési elnökhelyettese a konferenciához kapcsolódó sajtótájékoztatón közölte: a 36 hónap futamidejű projekt célja a korai iskolaelhagyók számának csökkentése és a végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzése, valamint a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása a kora gyermekkori nevelésben. A program kiemelt figyelmet fordít a 3 éves kortól kötelező óvodai nevelésben való részvétel szakmai támogatására és az óvodai nevelés országos alapprogramjában rögzített hátránycsökkentő szerep eredményes megvalósítására.

A program kétszintű támogatást biztosít: egyrészt az óvodákban dolgozó óvodapedagógusokat, óvodavezetőket, másrészt az óvodai nevelésről kötelezően gondoskodó önkormányzatok óvodai feladatot ellátó köztisztviselőit kívánja bevonni.

Képgaléria

forrás: MTI - 2016. 10. 20.
fotó: Bugány János 

Partnereink