Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar

Youtube

neptun

ILIAS

Gyengénlátó Változat

A helyi igényekhez kell igazítani a felsőoktatási struktúrát Jász-Nagykun-Szolnok megyében

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A helyi igényekhez kell igazítani a felsőoktatási struktúrát Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jász-Nagykun-Szolnok Megye Megyeházának Márvány teremben zajlott 2016. november 30-án az a szakmai kerekasztal fórum, mely a megyei felsőoktatási helyzetét értékelte és  a fejlesztési lehetőségeket célozta. 

Dr. Kállai Mária a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei kormánymegbízott köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a megyei képzések a helyi identitás tudat erősítését hivatottak növelni. A kurzusok elindításánál fontos, hogy a megye humán forrás igényeinek kielégítését célozza. Kardinális szempont továbbá, hogy a fiatalokat helyben tudjuk tartani elsősorban a munkavállalás és a generációk kötődése miatt. Elmondta, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében két felsőoktatási intézmény működik: Pallasz Athéné Egyetem Szolnoki Gazdálkodási Kara és az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Kara.

Dr. Fülöp Tamás a Pallas Athéné Egyetem tudományos rektor helyettese szerint, a  felsőoktatás megtartó erőt képez a megyékben, ezért a helyi igényekhez kell igazítani a felsőoktatási struktúrát. Olyan képzéseket kell indítani, melyre a megyében élő személyeknek, a megyében működő szervezeteknek is szüksége van. Tényként kell kezelni azt a problémát, a főváros szívóerejével nehéz versenyezni. A felvételi kampányokban azt kell hangsúlyozni, hogy a vidéki képzés két legfontosabb előnye a költséghatékonyság és a lokális identitás tudat növelése. Hangsúlyt kell fektetni továbbá a kutatás+fejlesztés+innováció egységére.

Dr. Lakatos Vilmos a Pallas Athéné Egyetem szolnoki karának dékánja beszámolt a Szolnok Jogú Város testületi által megszavazott Városi Ösztöndíj Program céljáról, eredményeiről. Véleménye szerint, a képzések minőségével lehet igazán jól pozícionálni az intézménynek magát az éles versenyhelyzetben. Kitért a duális képzés előnyeire, lehetőségeire. 

Szalay Ferenc Szolnok város polgármestere felhívta a figyelmet arra a számszerűen is igazolt megállapításra, miszerint Szolnok-Tiszafüred vonalon található településekről alig jönnek a diákok a Pallas Athéné Egyetemre tanulni. Véleménye szerint, ezt a „fehér foltot” kellene erősíteni a szakmunkás képzés, duális képzés, felsőfokú szakképesítések erősítésével illetve a Pallas Athene Domus Mentis Alapítvány támogatási rendszerének Szolnok városra való kiterjesztésével.

forrás: jnszm.hu

Partnereink