Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar

Youtube

neptun

ILIAS

Gyengénlátó Változat

A DUÁLIS KÉPZÉSRŐL FOLYT A SZÓ A VÁLLALKOZÓI FÓRUMON

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A duális képzés adhat választ a gondokra

A DUÁLIS KÉPZÉSRŐL FOLYT A SZÓ A VÁLLALKOZÓI FÓRUMONSzolnokon hat alapszakra dolgoztak ki duális képzést, amire több mint 150 millió forint pályázati pénz kaptak, és jelenleg is már 12 olyan partner vállalkozásuk van, amely a duális képzésben részt vevő hallgatókat foglalkoztatja – derült ki dr. Lakatos Vilmos tanszékvezető előadásából tegnap a szolnoki önkormányzat Duális és kooperatív képzések fejlesztése a Szolnoki Főiskolán című pályázat keretében tartott vállalkozói fórumán.

 

A Hozam Klubban tartott rendezvény résztvevőit Szabó István alpolgármester köszöntötte, aki hangoztatta, Szolnokon is egyre nagyobb gond szakképzett, illetve olyan munkaerőt találni, aki megfelelő gyakorlati ismeretekekkel rendelkezik, így a duális képzés bevezetése a piacgazdaság szereplői által megfogalmazott problémákra adott válasz.

Elmondta, ahány vállalkozóval beszélgetett, mindenki azt panaszolta, hogy a képzett pályakezdő fiatalok gyakorlati ismerete hiányzik, ami jelentősen megnöveli a betanulási időszakot. 
A fórumon Sófalvi Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságtervezési Főosztály stratégiai tervezője a pályázati lehetőségről is szólt, sőt egyéni kérdésfelvetésre is lehetőség nyílt.

A duális képzésben mindenkinek részt kellene vennie, mert a tanteremben elsajátított tudás nem elegendő a munkaerő-piacon való hatékony boldoguláshoz – hangoztatta dr. Túróczi Imre rektor a keddi vállalkozói fórumon, ahol a Szolnoki Főiskolán zajló duális és kooperatív fejlesztésekről, az iskola képzési kínálatáról, pályázati lehetőségekről esett szó – csekély érdeklődéstől kísérve – a Hozam Klubban

A rektor elmondta, a duális képzés klasszikus formája, hogy a hallgató 26 hetet a tanteremben, 22 hetet vállalatoknál tölt el. Ez azt jelenti, hogy a fiatal a plusz időszakban feláldozza a nyári szabadságát, de megismerkedik a munka világával, megtanul csapatban dolgozni, fizetést kap, és a képzés végén eldöntheti, hogy kíván-e a továbbiakban is az adott vállalatnál maradni, illetve a munkáltató is mérlegelheti, foglalkoztatja-e a fiatalt a továbbiakban.

– Meggyőződésem, hogy a duális képzés öt-nyolc éven belül teljesen általánossá fog válni, miután mindkét fél felismeri ennek előnyeit. A fiatalok képzésének költségeit is mind nehezebben tudják a szülők állni, így egyáltalán nem mindegy, hogy kap-e 70-80 ezer forintot közben a hallgató – mutatott rá dr. Túróczi Imre.

/szöveg és kép: szoljon.hu/

2015. 11. 10.

Partnereink