Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar

Youtube

neptun

ILIAS

Gyengénlátó Változat

2017-ben felvételizők, figyelem! Újabb változás jön, itt vannak a részletek

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

2017-ben felvételizők, figyelem! Újabb változás jön, itt vannak a részletekFontos változást vezettek be a felsőoktatási felvételin: sokan megspórolhatják az emelt szintű érettségit, helyette felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát tehetnek. Hogy mi az? Megmutatjuk.

Mi az a felsőoktatási felvételi szakmai vizsga?

Számos alap- és osztatlan szakra csak azok a jelentkezők juthatnak be, akik legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit tesznek, sőt néhány képzésen két emelt szintű érettségit is megkövetelnek a felsőoktatási intézmények a felvételizőktől. Azok azonban, akik 2005 előtt, a régi rendszerben érettségiztek, annak idején nem tehettek emelt szintű érettségit egy tárgyból sem - nekik eddig mindenképpen újra kellett érettségizniük egy vagy két tárgyból.

Az idei keresztféléves felvételi eljárástól azok a jelentkezők, akik a kétszintű érettségi rendszer bevezetése előtt érettségiztek, valamely külföldi EGT-tagállamban érettségiztek, nemzetközi érettségi bizonyítvánnyal vagy ún. európai érettségi bizonyítvánnyal rendelkeznek, és az adott tárgyból van érettségi eredményük, emelt szintű érettségi helyett felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával is teljesíthetik a felvételi követelményeket.

Csak egyszer kell vizsgázni?

Igen, a jelentkezési helyek listáján előre sorolt intézményben kell letenni (ha például négy egyetem képzését is megjelöltétek, és mindegyikhez szükség lenne a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára, akkor az első helyre sorolt egyetemben kell vizsgáznotok). A vizsga eredményét a többi felsőoktatási intézményben, szakon is figyelembe kell venni.

Hogyan kell jelentkezni a vizsgára?

A jelentkezéskor ezt jelezni kell - az e-felvételi felületén. A vizsgára az Oktatási Hivatal osztja be a jelentkezőket. A jogosultságokat legkésőbb 2017. január 16-ig igazolniuk kell.

Kapok többletpontot ezért a vizsgáért?

Igen. Ha rendelkeztek a kétszintű érettségi rendszer bevezetése előtt tett érettségi vizsgával, és az előírt feltételeknek megfelelően felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát tesztek, a „megfelelt" eredménnyel megkapjátok az emelt szintű érettségiért járó 50 pluszpontot. Ugyanez vonatkozik azokra is, aki külföldi érettségi vizsgaeredményük alapján tesznek sikeres felvételi szakmai vizsgát.

Milyen lesz a vizsga?

A felvételi tájékoztató szűkszavú, mindössze annyit ír a követelményekről, hogy "a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgáknak a követelményrendszere a 2005 óta érvényben lévő kétszintű érettségi vizsgarendszer által a múltban kidolgozott és kiadott, az Oktatási Hivatal honlapján közzétett emelt szintű írásbeli feladatsorain alapulnak".

forrás: eduline.hu

Partnereink